Šta je to prodajni proces?

11. 8. 2010.

Na osnovu skorašnje studije koju je sproveo CSO Insights više od 86% ispitanika je odgovorilo da prodajni proces unapređuje njihovu efikasnost u prodaji.

Postavlja se pitanje, šta je to „prodajni proces“? Uobičajena definicija prodajni proces opisuje kao niz aktivnosti, počevši od stimulisanja interesovanja potencijalnih klijenata do zatvaranja prodaje i kasnije isporuke određenog proizvoda ili usluge.

Ipak, nerazumevanje prodajnog procesa je često, što utiče na način na koji pristupamo inicijativama za povećanje efikasnosti prodaje. Neke od uobičajenih greški su:
  • Mi imamo Customer Relationship Management (CRM) sistem – što znači da imamo prodajni proces.
  • Postavili smo set ključnih koraka u našem prodajnom levku i verovatnoće povezane s njima – što znači da imamo prodajni proces.
  • Imamo dokumentovan set aktivnosti kako bi napredovali u izvršavanju jednog posla od potencijalnog kontakta do zatvaranja prodaje - što znači da imamo prodajni proces.
  • Imamo jedinstvenu metodologiju prodaje - što znači da imamo prodajni proces.
Prodajni proces treba biti definisan na višem nivou. On integriše niz metodologija za planiranje, izvršavanje i upravljanje prodajom koje preduzećima pružaju mogućnosti da bolje identifikuju, razviju i dobiju potencijalne prodajne prilike.

Jednostavan odgovor je da prodajni proces obezbeđuje prodajnom timu jasno definisanu putanju - šta i kako da rade da bi postigli veću verovatnoću i predvidivost uspeha u prodaji. Kompletan dokument "Šta je to prodajni proces?" pogledajte na stranici sa resursima.

Нема коментара:

Постави коментар

 

CRM Srbija

Ovaj blog je namenjen razvijanju profesionalizma i razmeni iskustava u komunikaciji sa klijentima.Blog CRM Srbija uređuje tim iz firme Extreme. Nadamo se da ćete informacije koje pročitate na ovim stranicama smatrati korisnim. Namera nam je da naša razmišljanja i iskustva u svakodnevnom radu sa klijentima podelimo sa vama. Ako zbog toga barem malo utičemo na unapređenje vaših kompanija biće nam veoma drago. Molimo vas da ta iskustva podelite i sa nama.